Home
biografie
kunst in opdracht
kunst collectie
workshops
exposities
blog
contact
Terug

In de ban van Jean-Michael Basquiat

JEAN MICHEL BASQUIAT 

Jean-Michel Basquiat werd geboren op 22 december 1960 en groeide op in Brooklyn, New York. Zijn vader kwam uit Haïti en de familie van zijn moeder kwam uit Puerto Rico. 

Jean-Michel groeide op in een drietalig huishouden en sprak dus vloeiend Frans, Spaans en Engels. 

Hoewel zijn vader enige artistieke vaardigheid had, was het zijn moeder ; Mathilde, die met hem tekende en hem meenam naar musea. 

Hij vond het vooral leuk om het schilderij Guernica van Pablo Picasso te zien in het museum voor moderne kunst in de stad New York (het hangt nu in het museo reina Sofia in Madrid, Spanje). 

Het schilderij, met de enorme afmetingen 3,49 m hoog en 7,76 m breed, toont het bombardement op Guernica (dorp in Spanje) tijdens de Spaanse Burgeroorlog in 1937.

Het is een van de beroemdste anti-oorlogsschilderijen ooit gemaakt, een vorm van activisme door middel van kunst, en een stuk dat de kracht van de stem van een kunstenaar laat zien, wat misschien de jonge Jean-Michel heeft geïnspireerd.

In de ban van Jean-Michael Basquiat

Toen hij ongeveer 7 jaar oud was, werd Jean-Michel aangereden door een auto en raakte zwaar gewond. Zijn moeder gaf hem een ​​exemplaar van Grey's Anatomy, misschien om hem te helpen begrijpen wat er in zijn lichaam gebeurde, terwijl hij herstelde. Dit medische leerboek werd een belangrijke invloed op zijn latere werk. datzelfde jaar leed Mathilde aan psychische problemen en kon niet langer thuis blijven wonen, een moeilijk verlies van een belangrijk dagelijks rolmodel voor Jean-Michel. Ook toen hij ouder werd, bleef hij zijn moeder bezoeken en nam dank altijd zijn kunstwerken mee om aan haar te laten zien, dit hielp hun relatie in stand te houden.

Op zeventienjarige leeftijd ging Jean-Michael het huis uit. Hij verkocht ansichtkaarten en t-shirts van zijn eigen ontwerpen om in zijn levensonderhoud te voorzien. Jean-Michael gebruikte alles wat hij maar kan vinden als zijn canvas.

Zijn eerste erkende werk was een graffiti-serie (gemaakt met een vriend Al Diaz vanaf 1977) getagd met de naam SAMOO.

De traditionele KUNST-wereld was op zoek naar iets nieuws, iets moderns en iets wat verbonden was met straatcultuur, Basquiat kwam dus op het perfecte moment. Zijn eerste openbare tentoonstelling was in 'The Times Square Show' in 1980. En zijn eerste solo-tentoonstelling was in Italië in 1981 (het jaar waarin hij zijn eerste schilderij verkocht), waarop nog vele anderen zouden volgen.

Hij ontmoette en raakte bevriend met andere beroemde artiesten uit die tijd, zoals Andy Warhol en Keith Haring. Basquiat leefde een opwindend leven, maar onder de opwinding van zijn succes worstelde hij met een drugsverslaving tot aan zijn dood op 12 augustus 1988, toen hij nog maar zevenentwintig jaar oud was. Zijn schilderijen worden nu voor miljoenen dollars verkocht en worden verzameld en tentoongesteld in musea over de hele wereld.

Meer info

Om de kinderen meer te vertellen over deze bijzondere kunstenaar, heb ik gebruik gemaakt van het boek: Radiant Child, the story of young Artist Jean-Michael by kunstenaar Javaka Steptoe. Het is een prachtig geïllustreerd boek wat het verhaal vertelt over de jonge Jean-Michael. 

We zijn gestart met de onderlaag ..en hebben daarna middels een dobbelspel vorm gegeven aan onze schildering. 

Hoe leuk dat de boodschap van deze kunstenaar is dat kunst niet altijd mooi of netjes binnen de lijntjes hoeft te zijn, om mooi te zijn!

dus dat was dan ook de boodschap, welke voor sommige best een beetje lastig was, loslaten....uit je hoofd gaan...we oefenen nog even verder. Te leuk dit!